Read a book: Det de unge (fra Ungeren) vil ha

greenpete

I lørdags var jeg forbi Harders boghandel ved Nørrebro St. for at få mig et eksemplar af Peter Grønlunds nyeste ungdomsroman om, hvad for nogle størrelse de selverklærede autonome fra Ungeren egentlig er.

Jeg er stor fan af hans debut Sub-Land, der beskriver unge graffitiskriveres ønske om at finde sig en identitet midt i hærg, pubertet og malerdampe. Hans nyeste værk, Eurotrash, er også en beskrivelse af en dreng, Michael, der søger efter identitet. Denne gang har dannelsesrejsen dog en endnu mere central plads, og vi får ligeså skarpe beskrivelser af Amsterdam og Paris som af København. Der er også skruet massivt op for seksualiteten. Det fungerer rigtig godt, og passer lige til en ungdomsroman.

green

Musikken har også en større plads, men c’mooooooon Peter, det kan altså ikke passe at teenagerne stadig hører Iggy Pop, Stooges og Sex Pistols. Jeg ved godt, at det skal stinke af old school punk, men hvad med ska, drum’n’bass og alle de andre ting, der også pumpede i Ungeren? For mig var kendetegnet for Ungeren, både de gange jeg selv spillede der, og de gange jeg var der som turist, i al fald den bizarre kakofoni, der både fascinerede og skar i ørerne. Måske er det bare mig. Det sagt, er der masser af fedt læsestof, og jeg tror sagtens Eurotrash kan ende som en generationsroman, for dem der oplevede brydningstiden i Ungeren de sidste par år, og så verden åbnede sig op samtidig med samfundet omkring dem lukkede sig i.

Læser man Eurotrash og digger den, vil jeg også anbefale Claes Johansen’s “Tv!vleren”, der også handler om en utilpasset fyr, der søger ud i verden og finder identitet, musik og kønssygdomme. Den handler godt nok om Mods, men opgøret og oprøret lugter af det samme.

Da jeg cyklede hjem, havde en ung fyr i øvrigt skrevet dette på Fasanvej, det kunne nok ligeså godt have været Michael…

save

7 tanker om “Read a book: Det de unge (fra Ungeren) vil ha”

  1. Hvad mener du med sætningen ” Hvad for nogle størelse de selverklærede autonome fra ungeren egentlig er” jeg mener stemplet autonom er noget pressen har fundet på at kalde folk fra det venstre radikale milijø, ligesom det før i tiden hed bzér, eller som pressen er også er begyndt at kalde alle der er mellem 12 og 30 år for 2de unge”

  2. Du har garanteret ret Rasmus, jeg har ikke researchet på det, men dem fra Ungeren jeg har været i dialog med har både lystret titlen og kaldt sig selv autonome, presseopfundet eller ej.

    De fleste betegnelser for ting kommer jo fra pressen…gangstarap, breakdance samt ca. alle betegnelser for danskere af anden etnisk herkomst man kan komme på. Dog er jeg da ret sikker på BZ’er var en betegnelse “besætterne” brugte om sig selv med stolthed? Det lyder næsten for sejt til at være opfundet af en journalist.

  3. Nu slog jeg op i Encyklopædien (som vi har stående, fordi vi er ballin’ outta control) og der stod der ikke rigtig noget om, hvorvidt autonom var en påtaget eller påduttet titel, men derimod at de dengang i startfirserne kaldte sig selv bz-brigraden. Så den kunne de i al fald godt leve med :-)

  4. Du har helt ret mht til bz betegnelsen
    Er bare træt af alle de forskelige betegnelser som dukker op fra tid til anden, ingen skal kalde mig autonom bare fordi jeg har haft/har min gang i den venstre radikal milijø, jeg er Rasmus og ikke en skid andet.
    Mega meget word og yo til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *