Den varme regnbuerapper

warm

“Nogen syn’s måske det var lidt synd og andre skreg af grin – langt de fleste lod som ingenting” sang Steffen Brandt fra TV 2 back in the day. Det passer meget godt på reaktionen efter Danmark fik sin første homorapper og så ikke alligevel. For så var det i denne uge, at Martin Jakobsen sprang ud som bøsserapperen Rainbow MC i “Dagens mand”, hvorefter det hele viste sig at være Warm luft.

For mig ramte det “close to home”, for jeg havde faktisk engang tænkt på at gøre det samme. Det er efterhånden en del år siden, men da spurgte en bekendt om jeg ville have noget imod, hvis hun skrev på nettet, at jeg var bøsse. Det havde jeg faktisk ikke, og tænkte var da var enormt sjovt og måske også konstruktivt i forhold til at bryde et par tabuer og aflive nogle fordomme, men efter jeg tænkte nærmere over det, kom jeg til et par konklusioner: for det første er jeg jo ikke bøsse, og det kan det potentielt påvirke en masse mennesker negativt – ens familie og venner og ikke mindst de rigtige homoseksuelle hiphoppere. Dernæst ville det også kræve en masse løgnehistorier og selvfølgelig nogle homoraps, og det var før bøsse med Linne, så der var ikke nogen jeg kunne planke materiale fra. Men primært droppede jeg ideen, fordi jeg simpelthen ikke følte, at jeg var/er en dygtig nok rapper. Jeg har altid håbet at Rakim, KRS-One eller Ice Cube viste sig at være bøsse, så det virkelig ville tvinge fans til at tage et standpunkt…

Efterfølgende har der selvfølgelig været noget diskussion om, hvad konsekvensen bliver. Det mest interessante indlæg er foreløbigt dette fra Berlingske, hvor det er helt tydeligt skribenten bruger historien til at sige: ja, der er massiv homofobi i hiphop. Det er for så vidt også mit indtryk, men folk er forhåbentlig i stand til at gennemskue det er en temmelig ureflekteret og overfladisk homofobi, der hersker, og at de fleste hiphoppere der konfronteres med rigtige homoer formentlig ikke ville eksplodere i had. Det er jo netop så klichepræget at grupper som OA kan tage det som et gimmick.

Troede jeg på det? Ikke rigtig. Alene baseret på Warms tidligere numre, hans personlighed og så det faktum at hans Myspace tidligere har haft hed gayporn som “sjove” ikoner sammen med bl.a. Joseph Fritzl, gjorde at jeg tænkte practical joke fra start til slut. Han kunne nu godt have snavet en i programmet, for manglen på snav gør en til en utroligt utroværdig bøsse. Bare se Will Smith i Six Degrees of Seperation. Jeg blev torsdag kontaktet af MetroXpress, der ville lave en artikel, hvor de afslørede han ikke var bøsse, og det skulle jeg som en slags hiphop- og åbenbart også kønsekspert så underbygge. Jeg sagde nej til at udtale mig, primært ud fra den overbevisning at man ikke afsløre en tryllekunstners tryllekunst selvom man har gennemskuet den.

Jeg er stor fan af Warm – primært hans eventyrlige tekstproduktion på MySpace – men jeg havde håbet han havde skrevet nogle flere homorim, så fokus kunne have været mere på rappen, han havde trods alt åben mic i bedste sendetid. Jeg synes i øvrigt det var et godt stunt, og er stadig ikke overbevist om TV 2 ikke har leget med selv. Bl.a. bliver hans entrancemusik klippet præcis da LL råber: “I’m just getting WARM” i Mamma Said Knock You Out, og det skulle være skægt hvis ingen på kanalen havde ulejliget sig med at tjekke hans numre, for at se om ham der Rainbow MC eksistere IRL. Om det var intentionen at pege på hiphop-homofobi eller ej, vil jeg mene stadig er et åbent spørgsmål. Jeg vil minde om, at Warms sidste medieoptræden ligeså vel kan være en del af stunt’et som de foregående. – Men han hygger sig – selvfølgelig gør han det.

Læs i øvrigt Jokerens interview med den homoseksuelle DJ Djuna Barnes i forbindelse med world out games, hendes slutreplik er meget sigende om hiphop og teh gays, synes jeg.

3 tanker om “Den varme regnbuerapper”

  1. Will er jo netop ikke homoseksuel i Six Degrees, derfor tvivlen. Han er en der bruger folk på alle måder han kan og er forvirret;)

    Men ellers synes jeg det her stunt gør meget mere skade end det skaber debat og argumenterne falder altid på Reggaekulturen, der altså er en anden end hiphop, omend fælles rødder. Men nu er jeg bare generelt heller ikke nede med uærlige folk og medieludere, men sådan er det nu engang efterhånden, folk gør alt for at komme på TV. Hvis det reelt set er for at sætte fokus på sagen, så må hr. Warm siges at være et af de mindst intellektuelle mennesker i hele landet, da det jo netop aldrig vil ende op med at ændre noget, men måske nærmere skabe endnu et falsk præmis om det at høre rapmusik/ være hiphopper. Berlingske artiklen er et godt eksempel på dette.

    Yderligere så synes jeg homofobiteorien dannes meget på at folk bruger ordet bøsse eller homo som skældsord. Det er jo på et ligeså lavt niveau som HVH, der prøver at få rap til at se chauvinistisk ud på baggrund af ordene kælling, bitch og luder. Sproget ændrer sig!

    Personligt har jeg ikke oplevet homofobi i miljøet. De fleste af de piger der begår sig i miljøet har homovenner og folk er ofte til de samme fester. I Århus er der også næsten altid et par “homo’er” til jams som de førnævnte piger hiver med. Har aldrig en eneste gang oplevet en konfrontation.

    Jeg tror en god måde at betagte det på er som der blev sagt på DR2 tidligere i dag i dagens tema – at hiphop er en maskulin kultur hvor der er fokus på individet og det på nogle punkter kan betragtes som et modspil til de mere metroseksuelle tendenser i andre kulturer. Det ser jeg personligt intet galt i.

  2. Yderligere havde kommentarerne på de relevante sider et af to indhold. Enten kongratulerede de manden for at turde springe ud og kaldte det “go’ stil” ellers skrev de hvor dårlig stil det var hvis han ikke var bøsse, men blot gjorde det som et promotionstunt. Ingen svinede ham til for at være bøsserapper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *