Alting er federe i Norge: Gatas Parlament laver “Gateplate”

Den første rap-gruppe der slog igennem på norsk var Gatas Parlament. Man kan sige, at det er en slags testamente til hvor langt danskerne var fremme i skoene, at gruppen har navn efter venstrefløjs-rapperne Vote For Truckers’ album “Gadens Parlament” fra ’90, mens Gatas P først kom frem i ’93 med “Autobahn mot union”. Til gengæld…

har brødrene Aslak og Elling Batman Zedong kløet på lige siden, og fået Don Martin med som DJ/Co-rapper og Jester som producer. De er på alle måder et spændende bekendtskab, både qua deres sindssyge kampgejst og deres tekster, der ligger så langt swag og bling, at det nærmest ligger i en anden kategori. Det helt gamle materiale er lidt dateret, men jeg kan anbefale “Holdning Over Underholdning” fra ’01 fog især albummet “Apocalypso” indspillet under strenge dogmer på få uger i forbindelse med et radioshow.

Desuden har de skrevet den fantastiske bandbiograf “Raptekster og røverhistorier”, der giver et fantasiske indblik i bandets rejser rundt i Udkantsnorge, deres sammenstød med ordensmagten efter de lavede “Killhim.nu”, en (måske) ironisk opfordring til at slå George W Bush ihjel samt selvfølgelig alle deres tekster, skrevet på bokmål, så det burde være til at læse selv uden de store norsk-kundskaber. Gid en dansk rapper ville gøre dem kunsten efter. Here’s lookin’ at you Per.

Nå grunden til de er på “Alting er federe i Norge”-listen, er, at de netop har udgivet en såkaldt “Gataplate”, hvor de samler gemte og glemte tracks, og udgiver dem ganske gratis. Det er ment som promotion for deres kommende album, men min erfaring med gruppen er, at det hele er lidt sjovere og federe, når det er lidt skramlet og løst i kanten, så det kan være det faktisk ender med at hype-skiven overgår den officielle. I anledning af foråret skal du især dyrke “Bli I Hagen” produceret af Tommy Tee og “Oslo Dyrehage” (Brooklyn Zoo remix) med F.Emone fra Equicez.

Download link er her og gruppen huserer på Gatasp.no. Her er videoen til “We’re Not Gonna Take It” fra “Gateplate”:

En tanke om “Alting er federe i Norge: Gatas Parlament laver “Gateplate””

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *