Q-Tip til Store Vega – presseskriv af yours truly


Trailer til den drønspændende A Tribe Called Quest-dokumentar, snart kan man høre front-rapperen i levende live – skriver jeg til dig.

I et forsøg på at vise, at jeg ikke bare sidder derhjemme og driver den af hele tiden, tænkte jeg, at jeg ville dele nogle af de tekster, jeg skriver med jer, som jeg normalt ikke sætter afsender på. Det er fx sådan en fætter som denne om Q-Tip fra A Tribe Called Quest’s kommende koncert i Store Vega den 15. august, (køb billetter her)! Den er skrevet for Scratch Entertainment som jeg efterhånden har haft æren at forfatte en del skriveri for gennem tiden, og desuden har jeg endda også været koncert-chauffør for flere af kunstnerne jeg har skrevet om. Jojo, vi har sandelig mange hatte på her i firmaet. Men det var pressemeddelelsen vi kom fra. Den kommer her.

“Scratch Entertainment og Scratch Gothenburg præsenterer
Q-Tip (US)
Store VEGA mandag den 15. august

Det abstrakte musikalske geni fra A Tribe Called Quest kommer for første gang til Danmark som solo-kunstner.

Stemmen er så smooth, at den kan gøre en saxofon-solo jaloux. Personligheden er så farverig, at den får selv Andre3000 og Kanye West til at se grå ud. Og musikken er så funky og jazzet, at hiphop blev forandret for evigt, da Q-Tip trådte ind på scenen.

Den bedste rapper/producer gennem tiderne
At A Tribe Called Quest var noget specielt, kunne man høre allerede fra de første toner af den dybe, dybe bas på kæmpehittet ”Can I Kick It?” Og da Q-Tip med den karakteristiske bløde stemme, begynder at rappe, går det hele op i en højere, toplækker enhed. Mens gangsta-rapperne pustede sig op med bandeord og macho attituder, tog det jazzede ensemble det stille og roligt, lænede sig tilbage og redefinerede hvor lækker og legesyg hiphop kan være. Det blev til fem legendariske album, hvoraf især ”Low End Theory” og ”Midnight Marauders” huskes som nogle af de bedste hiphop-udgivelser overhovedet.

Selvom A Tribe Called Quest var et musikalsk kollektiv, var der aldrig tvivl om, at Q-Tip som front-rapper og den primære producer, var gruppens absolutte leder. Hans evner indenfor begge områder har fået den anerkendte musikencyklopædi Allmusic, til at kalde ham den bedste rapper/producer gennem tiderne.

Trendsætter og musikalsk legebarn
Q-Tip har altid afsøgt grænserne af hiphop-genren og endda sprængt dem. Han har arbejdet sammen med så forskellige kunstnere som sangfuglene Mariah Carey og Janet Jackson, de elektroniske terrorister The Chemical Brothers og hardcore rapperne Mobb Deep og Nas. Samtidig har han aldrig været bange for inddrage andre i sin egen musik. Allerede i tiden i A Tribe Called Quest tog han den nu afdøde legende J-Dilla med i producer-trioen The Ummah, og de havde en positiv gensidig påvirkning på hinandens musikalske udtryk.

Da Q-Tip gik solo, og udsendte albummet ”Amplified” i 1999 var mange overraskede over den elektroniske mainstream lyd. Nok engang var det blot Q-Tip på eventyr i en ny genre, og med hits som ”Vivrant Thang” og ”Breathe And Stop”, kunne ingen betvivle succesen. Efterfølgende har inspirationen været tydelig hos alle fra Common til Kanye West. Dog skulle der gå næsten ti år før vi hørte et nyt solo-album, for som Q-Tip så profetisk har rappet: ”Industry rule #4080 – record company people are shady”!

Fra A Tribe Called Quest til solo-artist
De seneste år har stået på genforening med A Tribe Called Quest, der spillede til hiphop-festivalen Rock The Bells sidste år, og med et mesterligt show, satte de andre headliners som Wu-Tang Clan og Snoop Dogg behørigt på plads. Den kontroversielle dokumentar ”Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest” er også på trapperne, og skal nok give masser af opmærksomhed til den guldskat af musik gruppen efterlader sig.

Nu er Q-Tip nok engang solo-kunstner, og det bliver et musikalsk oplevelse uden lige, når han, bakket op af fuld orkesterbesætning, spiller sin første solo-koncert i Danmark. De der regner med at se en rusten rapper, vil blive gjort til skamme, for hans live-show hyldes som et af de bedste og mest vellydende i rap-genren.

Så tag med på et musikalsk eventyr, når der skal holdes fest med front-rapperen fra A Tribe Called Quest, og vær med når Q-Tip spørger ”Can I kick it”? og Store VEGA svarer med et rungende ”YES YOU CAN”!”

En tanke om “Q-Tip til Store Vega – presseskriv af yours truly”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *