Historisk bevidste kasketter: Starter x Negro League

Man må sige, at Starter virkelig rammer hiphop-segmentet for tiden. Det klassiske sportsmærke som man stort set ikke kunne undgå i 90’er (jeg havde i hvert fald både en Chicago Bulls Starter-hue og en Chicago Bulls Starter-trøje og en Los Angeles Raiders Starter-jakke og en og en…) har netop lavet en Boyz N The Hood-kollektion, og nu er de ude med en superfed serie af caps, der alle sammen er inspireret af hold fra baseball’ens Negro League.

Negro League startede i 1885, fordi sorte på det tidspunkt ikke havde lov til at spille den amerikanske nationalsport sammen med hvide spillere. Derfor lavede de deres egne hold, ofte kaldet “cubanske”, da cubanere, selv af afrikansk oprindelse, var mindre ilde set end sorte amerikanere. Det var hold med navne som Atlanta Black Crackers, New York Black Yankees og Cuban X Giants, der spillede i ligaen. De havde, naturligvis, deres egne logoer og det er de ikoniske brands som Starter nu har fået lov at sætte på kasketter.

Holdene var ofte ejet af hvide, men dengang blev det set som enormt frisindet alene at lave forretning med sorte. Stille og roligt fik Negro League sine egne stjerner og selv da sorte “fik lov” at spille i den almindelige Major League fortsatte ligaen sideløbende helt indtil 1950’erne. Ligesom det var tilfældet med Puma’s der hyldede med blackpower-knytnæver, er det selvfølgelig kontroversielt at lave en blakket del af Amerikas sportshistorie til et tøjbrand. Starter har dog valgt at donere en del af indtægterne til efterkommerne af spillerne i Negroe League. På den måde er det noget mere ædelt og legitimt end da Rocawear og Jay-Z fx solgte deres egne Occupy Wall Street t-shirts men med sloganet Occupy wAll Street (buuuh). Jeg synes Starter er lykkedes med at lave nogle fede designs og selv hvis man ikke er helt hip til Negro League-historien, kan man glæde sig over det ikke er det samme fortærskede White Sox-logo i en ny fortolkning.

Det eneste sted, der forhandler Starter X Negro League caps herhjemme er den nystartede online-forretning Capstore, der har det fulde udvalg af kollektion og i øvrigt også har et kæmpe udvalg andre fede kasketter.

Bonus: Ultramagnetic MC’s “The Saga Of Dandy, The Devil And Day”

Guderne skal vide, at det var sjældent man helt forstod hvad Kool Keith, Ced Gee og de andre fra Ultramagnetic MC’s talte om, når de tog på lyriske ud-af-kroppen-rumrejser. Nummeret “The Saga Of Dandy, The Devil And Day” fra deres 3. album “The 4 Horsemen” fra 1993 er dog noget så uvant for dem, som et politisk bevidst historisk-nummer. Det handler nemlig om sort baseball, og tre af de største af de største spillere i Negro League. Ud over at det er sindssygt fedt, er det fyldt med referencer til ligaens helte. For at få større udbytte af nummeret kan du eventuelt tjekke det med annotationer på RapGenius.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *