Hip Hop Allstars is for the Children!

En af de bedste musikalske oplevelser jeg har haft i år, var da XFarm fra 2bak i Munden inviterede mig til koncert med Hip Hop Allstars i Ungdomsklubben Tempeltræet på Frederiksberg. Her skulle børn fra 10 og til gymnasiealderen fremføre deres egne versioner af klassiske rapnumre. Coverversioner er ikke nogen stor genre i rap, Snoop er vel den eneste der har gjort det til en dyd at lave dem fra “La Di Da Di” til “Paid in Full”, men jeg synes rap har et enormt potentiale til at blive fortolket. Man får lov at træde ind i rapperens univers og brække tungen på de rimserier, der ofte bare flyder sammen, hvis man bare lytter uden at rappe med selv. Desuden får man en masse gratis attitude, da der stort set ikke findes selvudslettende rappere, og det kan alle børn sgu bruge.

Denne dag fik vi lov at lægge øre til alt fra Roots og Snoop til Jokeren og Static. Det hele blev spillet live, af et dejligt funky orkester og så med skiftende solister som rappere og sangere. Jeg kan huske, at jeg fik gåsehud, da de spillede The Roots’ episke ballade You Got Me. Da de kommer til Eve’s vers (som i øvrigt er fantastisk og overset) leverer pigen der rapper det med nerve og indlevelse. Senere i koncerten fremfører hun desuden Lauryn Hill’s “Everything is Everything” selv – både sangstykkerne og rapverset. Det er fandme sejt!

Der var mange store stjerner på scenen, og alle klarede opgaven for vildt, men skal jeg fremhæve en, vil jeg sige at jeg blev stor fan af Asta. En glad pige med skovmandsskjorte, der ud over til fulde at mestre de raps hun leverede med overbevisning og stilsikker stemmeføring også udstrålede så meget energi og scenetække, at det ville være synd, hvis hun ikke bliver “rigtig rapper” en dag.

Der er flere ting, der gør at jeg synes projektet fortjener stor ros. For det første er det tydeligt, at både band, sangere, rappere og dj’s har kampøvet så det basker. Det er ingen let opgave at spille en times koncert, men det formåede ungerne med stort overskud. For det andet var de numre de spillede virkeligt velvalgte, og en god blanding af melodiske og melankolske numre, og sjove legesyge tracks. Hvem elsker ikke selv at forsøge at rappe med på Peders vers i Bademesterrap eller fortælle om alt det drama der er i LBC, når “Gin N Juice” spiller.

For det tredje og allervigtigst er det så fantastisk dejligt, at høre rap blive taget seriøst som musik. Det er en kæmpestor opgave, at huske alenlange rapvers og næsten alle numre blev fremført i fuld længde, og med de rigtige tekster. Det er lidt surrealistisk at høre en pige på 10 rappe Den Gale Poses “Dommedag Nu”, hvor Jokeren udpensler en kokainnedtur, men det er jo egentlig anderledes end når andre samspilsbands fremfører Jimi Hendrix’ “Hey Joe”, der er fyldt med vold og pistoler.

Et par gange tænkte jeg, at det ville være fedt hvis ungerne ud over at have lært at rappe også havde fået et par “Say hooooo” og “vift jeres hænder i vejret”-rutiner. Hiphop kommer især til sin ret når der er samspil med publikum og jeg er sikker på alle hellere end gerne ville være sat i gang fra scenen. Det kan man eventuelt overveje.

Nå, jeg kan blive ved at fortælle om fede ting ved koncerten. Om en eminent instrumental version af Nas’ Thieves Theme, hvor bandet virkelig fyrede den. Om en fejende flot version af Wyclef og Mary J’s “911”, hvor sangerinden fuldstændig matchede Mary’s vokal og sangeren overgik Wyclef’s ditto. Om pige-DJ duoen Black X, der håndterede pladespillerne bedre end mange DJ’s jeg har set ude i byen. Men jeg synes hellere i selv skal få syn for sagen… Jeg har fået lov at vise et par numre her på siden. Lyden kommer ikke helt til sin ret i forhold til at høre det live, men jeg håber, at den rapglæde der fyldte rummet er blevet bevaret…

Her giver Lucas, Asta, Kalinka og Sixten den som Jokeren, Niarn & LOC på “Gravøl” inkl scratchsolo fra Black X

Og her er Roots’ You Got Me med Karla, William og Karla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *