PTA SKOLER SKØNLITTERATUR PÅ P1

Tak til Skønlitteratur på P1 for at bringe mit brev omkring udtrykket “Den kloge narrer den mindre kloge”.

For fire måneders tid siden skrev jeg til dem og de var så flinke at læse min præcisering op og endda titulere mig korrekt Hiphop, The Simpsons og Wrestling-ekspert. Brevet bringes cirka 28 minutter inde i programmet efter en fremragende oplæsning af Tore Leifer. Det lyder således: 

“Kære Klaus og Nanna

For for et godt og autentisk program. I det meget fine indslag om Boccaccio beskriver Klaus af flere omgange hvordan pointen i de små fortælinger ofte er “den kloge narrer den mindre kloge” – men at det ikke helt passer hver gang. 

Det kan jeg godt forstå og jeg tror ikke det har noget med Fru Fortuna at gøre. Det oprindelige udtryk lyder nemlig “Den MERE kloge narrer den mindre kloge” og stammer så vidt jeg ved fra Gustav Esmanns Lystspil “Den kære familie” fra 1892. Her omhandler replikken aktiemarkedet, hvor det altså ikke handler om at være klog i klassisk forstand, men blot vide mere end sin modstander. Altså hander det om at være snu, og som vi ved fra eventyr etc. er det ikke altid den der forsøger at være snu og bruge list, der vinder. 

Udtrykket findes ikke på andre sprog, jeg kender, og jeg synes egentlig det er dårligt, da det netop tillægger klogskab en kvalitet af manipulation, for kloge mennesker burde jo ikke narre. Siden vikingeskrifterne har man i vores kultur værdsat klogskab. Men i jantelovens land forstår jeg godt, at nogen kan sidde mukkende tilbage og mene at de er blevet narret af en der var klog. Det er de ikke, de er blevet narret af en som dem selv, der blot vidste lidt mere. 

Jeg tænker ikke at dette er til korrektion, da det det jo ikke er en fejl, men ikke desto mindre end sjov sproglig detalje som I plejer at sætte pris på. 

God dag :-)

– Peter PTA, Hiphop, The Simpsons og Wrestling-ekspert.”

Indslaget kan lyttes til hos DR.dk/p1 og kommer omkring 28. minut.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *