Knowledge like college: Er KRS-One Five Percenter?

Eftersom der var stor opmærksomhed omkring hiphop-quizzen, og jeg i øvrigt synes at der er alt for mange blogposts uden vinkel på ptas.dk, starter hermed en ny sektion med navnet “Knowledge like college” (aka “Viden som en aftenskole”, hej Kenneth K). Her vil jeg komme med lidt bonusinfo om et nummer eller emne, således man får lidt ekstra je ne sais quoi ud af at besøge bloggen. Husk at I stadig kan stille spørgsmål til WikiPTA om alt det I har lyst til, men betragt “knowledge like college” som en lille klumme, hvor jeg selv vælger emne – selvfølgelig er respons altid meget velkommen.

Første emne, apropos knowledge, er et af sidste års mest spændende udspil fra KRS-One, der havde en massiv produktion af numre i 2010. Det hedder “5 %” og handler om KRS-One’s store beundring af det sorte muslimske broderskab. Men sådan har det ikke altid været…

Først lidt forforståelse. KRS-One er født og opvokset i Brooklyn, men boede i sine teenage-år som hjemløs i South Bronx. Hans rigtige fornavn er Larry, og grunden til han bliver kaldt Kris, der senere blev forkortet KRS eller Knowledge Reigns Supreme, er at han havde en stor fascination af den indiske Harre Krisna-bevægelse. Gennem karrieren har den selverklærede “God of Rap” altid haft masser af religiøse referencer, men som han fortæller på nummeret “Ya know the rules” fra Boogie Down Productions’ 4. album er han ikke medlem af nogen organiseret religion:

“I’m not a Muslim but I do support them / My Father in heaven taught me and taught them / I’m not a Christian, but I won’t diss em / I’m not a Jew, I don’t practice Judaism / I’m not a Buddhist, but Buddha’s a master / I don’t eat beef pork nor Diet Shasta.”

Alligevel udsender han altså nummeret 5 %, produceret af Premier og med gæstevers fra Grand Puba, hvoraf Puba er 5 Percenter og selvom DJ Premier aldrig har talt om sin religion var GURU praktiserende 5 Percenter. Nummeret lyder således:

DJ Premier – 5% (feat. KRS-One & Grand Puba)
[audio:5percent.mp3]

Så langt så godt. Problemet er, at da de store rap-legender begynder at røre på sig i midten af 80’erne, er de fleste faktisk muslimer i forskellige varianter. Chuck D fra Public Enemy er medlem af den organiserede Nation of Islam, mens Rakim og Big Daddy Kane dyrker The Nation of Gods and Earths populært kaldet 5 Percenters. Andre som X-Clan havde endnu mere obskure religiøse rødder, og dyrkede en slags afrikansk jødedom.

5 Percenterne var kendt for et sindrigt system af matematisk viden og numerologi samt at være utrolig dygtige rappere. Desuden foregik det meste af deres vidensudveksling på gaderne og fængsler, hvilket gennem tiden har givet den et tæt fællesskab med hiphop, fra Brand Nubian over Wu-Tang Clan og op til Jay Electronica. Det gjorde at KRS-One ofte blev identificeret som 5 Percenter, selvom han i slut80’erne og start90’erne havde en meget humanistisk tilgang til religiøsitet.

Det gør, at han langer ud efter 5 Percenterne, og mange andre, i et Source interview i 1991. Jeg har desværre ikke kunne finde selve bladet, men i et interview med Unkut, fortæller KRS-One’s bror Kenny Parker, der er uvant mere klar i spyttet end KRS, om episoden:

“Here’s the third thing that caused us a lotta beef – he said something about the 5%ers that article too. 5%ers was furious! Kool Kim said “KRS did say nothing when 5%ers and King Sun was gonna fuck him up!” First of all – King Sun is our people from back in Latin Quarters days. We know King Sun really well. So King Sun came to one of our shows, and he was mad over the whole article and he wanted to talk to Kris about it. I don’t know if he actually got to talk to Kris, but he had a long conversation with Willie D about it. I wasn’t there at that moment, but Willie D told me after the fact that King Sun was mad, but he didn’t come there on some “Yo! I’mma punch Kris in the face!”. He came in on some “Yo, Kris. Why you say that? What’s the deal?”, and they squashed it up. But let me say, the second part is – people, you can’t just roll-up on us like that either. It’s not like “OK, I feel like punching KRS-One in the face. Here I go, I’m just going down to the show”. It wasn’t really like, because we had people with us too. You know what I mean? We had a show and a bunch of 5%ers came to our show too, and they was waitin’ outside and there was like thirty of ‘em, and they was mad as hell around this time too. But one of the leaders of their group knew Will – again – and they came upstairs and they talked to Kris and somehow they smoothed it out and it was all good.

All these little things were happening, week after week, after that article. I don’t know if this is true or not, but somebody told us that Lord Jamar from Brand Nubians was trying to organise all the 5%ers in hip-hop against KRS. I heard that he went to GURU, he went to Rakim, and they was like “Nah, Kris is our man. We’re not getting that deep with it”. But it was brought to our attention that Lord Jamar was trying to do this. I don’t know if it’s true or not, but it came to us like that.”

På det fysiske plan skal vi nok være glade for grupperingerne løste problemerne i al mindelighed, men hold kæft det er noget af en våd drøm at høre KRS, Rakim, Guru osv. gå til den på mikrofon. Lord Jamar er dog med som gæst på KRS-One’s selvbetitlede album fra 1995 ligesom KRS-One har gæstet et Sadat X-album, så det tyder på deres beef er længe overstået.

Alligevel synes jeg det er nok et interessant aspekt i den lange saga, der handler om KRS-One’s modsatrettede synspunkter og skiftende meninger. Fx er det rapperen, der råbte “Stop looking for a live God in dead book,” hvorefter han sidste år udgav den bibel-lignende bog “The Gospel of Hip-Hop” med nogle af de mest dogmatiske betragtninger omkring hiphop til dato.

Det skal dog aldrig forhindre mig i, at betragte KRS-One som en fantastisk rapper, filosof og polemiker. Med ep’er på vej med både Showbiz og Freddie Foxxx i 2011 skal der nok være endnu flere divergerende standpunkter at indtage for vores allesammens læremester. Hvis I er interesseret i mere om 5 Percenternes univers, kan jeg varmt anbefale “Five Percenter rap: God hop’s music, message, and black Muslim mission” af Felicia M. Miyakawa, den kan overraskende nok lånes på Københavns biblioteker.

Og så kan man jo tænke lidt over det blasfemiske rapnavn Kim’s Jørgen valgte… bibabalula-det er fedt at være kendt.

2 tanker om “Knowledge like college: Er KRS-One Five Percenter?”

  1. Cool stuff. Men lige en lille kommentar: 5 percenters er ikke muslimer, selvom de låner en masse udtryk fra islam. De er heller ikke særligt populære blandt muslimer bla. fordi de mener at manden selv er gud. Når de siger “Allah” refererer det til manden og dem selv, ikke til muslimernes allah.
    peace

  2. Hey Master L! Vigtig pointe og ja, det med at den sorte mand selv er gud er vel nærmest kernen i religionen. Ikke desto mindre kalder de sig selv muslimer og da jeg ikke skal dømme om nogen er bedre til at være titelholdere end andre, så videreformidler jeg det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *