JONNY HEFTY & JØDEN – Et forrygende, rårygende makkerpar


“Gamle Dreng the true story”, hjemmevideo lavet hjemme hos Jew og Hef selv efter gør-det-selv-selv, princippet. Preseskriv fik de dog tørret af på mig.

Så er mine hverken ældste, eller bedste venner, men dog stadig rigtig gode venner, Jonny Hefty & Jøden kommet godt ud over stepperne med deres single “Gamle Dreng”. Jeg var så heldig at få lov at skrive pressemeddelelsen, der følger med nummeret. Eller det vil sige, jeg skrev en ganske generisk tekst til d’herrer for et års tid siden, og nu har de så endelig fået fedtet en single sammen som den kan akkompagnere. “Gamle Dreng” er blevet super vel modtaget, sikkert fordi den indkapsler så meget af den post-teen spirit som man kan mærke mænd på vores alder er fulde af i disse år. Det har de også lugtet sig frem til hos Politiken. Presseskriv efter jumpet…

“I en tid hvor de danske rappere fyldes med twillight-angst og kaster sig over teenage-emo & dance rap, er der to gamle drenge, der stadig leverer go’ gammel dansk rap, så snart der råbes ”Hallååå er der knald pååå?”

JONNY HEFTY & JØDEN er indbegrebet af den frie ånd på den danske hiphop-scene. Deres bromance startede i 2000, hvor den langhårede aalborgenser Jonny Hefty og den storskrydende østjyde Jøden mødtes på en banegård, så hinanden an og røg en fredspibe. Siden har de, med stærk tobak, blink i øjet og gang i festen, turneret landet tyndt adskillige gange, inklusiv besøg hos vores venner i Grønland. Alt fra småflækker med to ølkasser som scene til landets største festivaler er blevet revet rundt, og de karikerede entertainere har også trukket i trøjen til alt fra Høvdingebawlers i primetime på DR1 til konferencier-tjanser på Aarhus Took It og den bette fede Nibe Festival.

JONNY HEFTY har en fortid i metal-musik og brød igennem rap-muren med ”Muggen røv”, der satte Aalborg på rappens danmarkskort og banede vej for bl.a. vennen Niarn. Selvom han var redaktør på landets eneste hiphop-magasin og havde en rap-skole lang tid før den slags blev en kommunal forpligtigelse, ligner den langhårede skægabe ikke en typisk rapper. Så meget desto mere medrivende er det, når han headbanger til de fede flows og punchlines. Hans underholdende, growlende vokal står i kontrast til det legesyge indhold i de overordentligt velskrevne tekster.

JØDEN blev landskendt ved MC’s Fight Night, hvor han var fast finalist til han trak sig tilbage og i to år fungerede som konferencier. I 2007 udgav han albummet ”Monkeyjuice”, der blev en storsællert, der blandt andet fik danskerne til at synge med på ”Hamrer Løs”, en indigneret opsang til nationen med besøg fra Peter Sommer. Hans evne til at sige det, alle ville ønske de tænkte, er et varemærke på linje med hans charmerende, overdimensionerede personlighed. Samme personlighed der har gjort ham til fast inventar på drengerøvskanalen TV Zulu (UPS! Det Er Live, Kvægræs, ShitParaden, etc.).

JONNY HEFTY & JØDEN har efter 10 år som solo-rappere valgt at slå pjalterne sammen og indspille et helt album i fællesskab. Musikken er drevet frem af overraskende rim, gode ideer, skæve historier og frem for alt en medrivende energi. På produktionssiden har big homie DJ Static sørget for et varieret lydtapet, hvor alt fra old school rap over rock til moderne hiphop inddrages.

De gamle bavianer er stadig abekonger på scenen, og nu er de klar til at vise Danmark hvad de sammen har at byde på. Første spadestik er singlen ”GAMLE DRENG” der dropper 9. maj 2011.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *