Rest In Beast: MCA fra Beastie Boys død af cancer

“Born and bred in Brooklyn, USA / They call me Adam Yauch – but I’m MCA” – No Sleep Til Brooklyn

Adam Yauch aka MCA døde den 4. maj. Han blev 47. Jeg tror ikke der er en eneste bleg hiphop-elskende homeboy fra min generation, der kan sige sig fri fra at have dyrket den balstyriske trio og set Beastie Boys som en slags legitimering af hvide knægte faktisk har en plads med mikrofonen i hånden.

Desuden har det været en episk rejse, at følge gruppen som kunstnerne, der startede som punkere, kom under Rick Rubin’s rap-rock elskende vinger på Def Jam, solgte 4 millioner af “Licenced to ill” og lavede det måske største abefest-anthem nogensinde med “Fight For Your Right”, forlod selskabet og hookede op med Dust Brothers og skabte en episk sample-kollage med “Pauls Boutique”, greb liveinstrumenterne igen på “Check Your Head” og “Ill Communications”, rørte det hele sammen og tilføjede electrofunk på “Hello Nasty”, blev post-911-alvorlige på “To the 5 Boroughs” og til sidst formåede at blive på en gang reflekterede og sjove på både “The Mix Up” og “Hot Sauce Committee Part Two”.

MCA var gruppens bassist, og også rapperen med mest bas i stemmen. Hvor King Ad-Rock og Mike D har mere nasale, diskante måder at levere deres rap, gav MCA lydbilledet et dybt, råt element. Hans passion for at instruere musikvideoer og andre film samt hans interesse for spiritualitet var med til at udvide rammerne for hvordan man opfatter Beastie Boys den dag i dag.

Jeg så Beastie Boys de to gange de spillede på Orange på Roskilde, og det var bestemt medrivende oplevelser, men jeg ville stadig ønske jeg havde nået at opleve en af deres regulære koncerter, for de der var til dem taler stadig om dem som en tur i kirke, hvis altså gudstjeneste blev forestået af tre gale og geniale jødiske new yorkere. En af mine yndlingsøjeblikke med gruppen var til MTV Awards hvor Green Day spiller et overgearet nummer for derefter at tage benene på nakken, da drejescenen vender og Beastie Boys rocker et mesterlig udgave af “Sabotage”.

Det er syret at tænke på gruppen blev indlemmet i den amerikanske “Rock And Roll” hall of fame så sent som for 3 uger siden, hvor det så kun var King Ad-Rock og Mike D, der kunne møde op, men læste et efter sigende rørende brev fra MCA. Showet bliver først vist i USA i morgen, og jeg har desværre ikke kunne finde et leak, så vi må vente med at høre indholdet til søndag herhjemme. Men her er nogle smukke minder fra de evige teenageres oprør.

Her spiller de punk på en high school i 1983…

Og her optræder Beasties på American Bandstand i 1987…

Og her er Beasties i Yo! MTV Raps i 1989…

Og her er udgivelsesfesten fra Paul’s Boutique…

Og her bumrusher MCA scenen til MTV Awards i skikkelse af Nathanial Hörnblowér til fordel for Spike Jonze der instruerede “Sabotage” lang, lang tid før Kanye West fik samme skøre idé.

Og her spiller Beastie Boys til Hip Hop Honors i 2004…

Og her bliver de selv indlemmet i 2006 af Q-Tip, Diddy og Lupe Fiasko…

Og her er en dejlig koncert fra Skotland i 1999…

Og her bliver MCA interviewet om instrumentalpladen “The Mix Up” i 2007.

Og her rapper Jay-Z “No Sleep Til Brooklyn”.

Og her er en meget sober roundtable diskussion fra 2009, hvor MCA snakker om sit møde med buddhisme…

Og her er en meget fjollet udgave fra samme år…

Og her er “Fight For Your Right revisited”-videoen instrueret af MCA i al sin skønne besynderlighed.

Og endelig er her MCA der hopper rundt med Daniel San-bandana og laver karatelyde i 1992, nu sover han endelig i Brooklyn…

2 tanker om “Rest In Beast: MCA fra Beastie Boys død af cancer”

  1. uploader egen optagelser fra deres Forum koncert, hvor jeg smuglede et DV kamera med ind i mine baggie pants..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *