Genganger: Tyde T, MC Meller og SuparDejen gi’r en tur i biffen

SuparDejen, Tyde T & MC Meller – billede skudt af Kenneth Kold.

Tre af dansk raps mest gale og originale MC’s har slået pjalterne sammen i projektet Genganger. Her har de taget udgangspunkt i deres fælles kærlighed til spillefilm indenfor stort set alle genre, og skabt albummet “Blockbuster”.

Du kan downloade “Blockbuster” på Idiotsikker.dk, og det vil jeg bestemt anbefale at gøre. Og hvis min anbefaling af albummet ikke er god nok til dig (!!) kan jeg informere om min ærede Gaffa-kollega Maria Seefeldt har givet det hele 5 ruller gaffa-tape (eller stjerner eller hvad de nu render rundt og præmierer med for tiden), og endda skriver at: “Genganger leger med ikke så få filmgenrer, og de gør det på en sådan måde, at det skal høres flere gange. Detaljerne er mange – både i tekst og musik.”

Men her på bloggen, hvor vi ynder at strø om os med selvopfundne eksperttitler, er det naturligvis ikke nok, bare at sige, at man er filmekspert. Så jeg udfordrede Gengangerne til at komme med en top 10 over deres yndlingsfilm. Så her følger SuparDejens horror film top 10, Mellers kung-fu top 10 og Tyde T’s animations top 10… Pop popcorn og læs mere nedenfor…

SuparDejens horror top 10 liste

Smag ændrer sig hele tiden, så denne liste skal ses som øjeblikkets liste.

10 Session 9 (2001) Nogle dudes skal renovere et nedlagt sindssygehospital. Allerede her er der lagt op til hygge;) En meget overset gyser/thriller som er dejligt underspillet.

09 The Omen (1976) Klassisk djævlens søn agtigt gys. Børn virker ofte ekstra skræmmende i denne genre og denne film er et fremragende eksempel på dette. Tror ikke der er mange der døbte deres sønner Damien i årene efter;)

08 Eksorcisten (1973) En film der flyttede grænser for hvad man turde at vise i genren. Og selv da jeg så den første gang i 80’erne var den stadig grænseoverskridende. Blev senere udgivet i en ny version med den nu klassiske “spider scene), hvor den besatte kravler ned af trappen i “bro”.

07 Alien (1979) Igen må jeg sige at det er hele serien der er bomben. Men det er især de første par stykker der rigtig rykker. Et monster der er blevet en klassiker.

06 Nightmare on elm Street (1984)Freddy Kruger har været min horror helt siden jeg var barn. Så ingen top 10 uden ham. Har svært ved at vælge en bestemt film i serien, da jeg kan lide dem alle. Vil dog alligevel fremhæve 3’eren, også kendt som Dream Warriors.

05 Event Horizon (1997) Sci-fi gys. Findes der noget bedre;) Og så med et djævelsk twist. Psykologisk hele vejen igennem.04 Ringu (The Ring) (1998)Åbnede mine øjne for asiatisk horror. Underspillet lydside som afviger en del fra Hollywoods standart “nu kommer den slemme mand og slår dig ihjel” strygere. Klassisk scene hvor Samara kommer ud af tv’et.

03 Shutter (2008)Selvom det er et remake og med amerikanske skuespillere, synes jeg at den holder den asiatiske gyser følelse. Normalt er jeg til originale versioner, men i dette tilfællede synes jeg den amerikanske er federe.

02 Ju-on (The Grudge) (2002)Endnu en japaner som er blevet genindspillet på amerikansk. Men det er nu engang den originale version der er bomben. De fleste der har set den husker “stemmen” som man hører inden man dør. Og i den originale version er der ingen Hollywood happy ending. Hvilket bare gør den endnu bedre.

01 Sinister (2012) Fantastisk stemning. Super fed lyd side. God historie som måske ikke er det mest innovative men alligevel twistet nok til at være skræmmende på en frastødende måde. Elsker den.

Runner ups:Rosemarys baby, The Shining, Halloween, Friday the 13th.

MC Mellers top 10 Kung Fu film

Film I alle afskygninger har altid fascineret mig. Specielt B-film, horror, monster, sci-fi og selvfølgelig Kung Fu film. Når vi taler kampsport eller kung fu film er jeg især vild med Golden Harvest film fra 80’erne og selvfølgelig de klassiske Shaw Brothers film. Min homie PTA har bedt mig give mit bidrag til Gengangers film top 10 og den kommer til at handle om Kung Fu!

Nr. 10: Police Story. Police Story med Jackie Chan fra 1985 handler om en Hong Kong cop der skal beskytte et kvindeligt vidne fra den blodtørstige mafia. Selv om noget af humoren i denne film virker meget fjollet for et vestligt publikum sniger den sig alligevel ind på listen, på grund af den hæsblæsende åbnings scene og det uforglemmelige klimaks i indkøbscenteret til sidst.

Nr. 9: Ninja In The Dragon’s Den. VHS cult klassikeren “Ninja In The Dragon’s Den” fra 1982 er en af de kung fu komedie der kom ud i kølvandet på ”Drunken Master” og ”Snake In The Eagle’s Shadow” succes. Hoved rollen bliver spillet af det omvandrende Jackie Chan jamband, Conan Lee. Conan Lee spiller en kung fu mester der skal op imod en japansk Ninja spillet af Hiroyuki Sanada. Uden at røbe noget om plottet vil jeg sige at scenen med det afhuggede ben er lår klaskende morsom.

Nr. 8: The Last Dragon. ”The Last Dragon” fra 1985 er, udover at være mit jam back in the day, også den eneste film der ikke er kinesisk på denne top 10. Denne film er fyldt med uforglemmelige one-liners og dejlig, dejlig 80’er stil. Michael Schultz han instrueret, manden der også bragte os den fantastiske ”Disorderlies” med Fat Boys. ”The Last Dragon” er et møde mellem kung fu, disco, breakdanse og 80’er rap. Filmen er super silly men jeg elsker den! (og så ville min fætter Bjørn flå mig levende hvis den ikke var på listen her)

Nr. 7: Drunken Master. ”Drunken Master” fra 1978 er mit jam! En meget ung Jackie Chan finder ud af at han er rigtig god til at slås når han er stiv, genialt koncept! Denne film startede den kinesiske kung fu komedie bølgen som Golden Havest forsatte langt op i 80’erne.

Nr. 6: Executioners From Shaolin. Kan tydeligt huske at ”Executioners From Shaolin” fra 1977 var mit jam på VHS da jeg var dreng. Det er en god gammeldags hævner film, som jeg bedst kan lide dem. Jeg synes jo at Pai Mei er den svedigste kung fu bad guy, han er Shaw Brothers svar på Darth Vader.

Nr. 5: Heroes Of The East. ”Heroes Of The East” fra 1978 er endnu af de af de film der gjorde et stort indtryk på mig da jeg var dreng. Filmen handler om en kinesisk kung fu ekspert der gifter sig med en japaner. Han kommer ved en fejl til at fornærme japansk kampsport og er derfor nød til at kæmpe mod en ekspert fra hver af de japanske kamp stilarter, en sumobryder, en karate mester, en ninja og så videre.

Nr. 4: Fist Of Legend. Jet Li spiller hovedrollen i ”Fist Of Legend” fra 1994 som er et remake af Bruce Lee’s Fist Of Fury og kald mig bare gudsbespotter, men jeg synes den er bedre end originalen. Scenen hvor Jet Lee tæver en hel karateskole, har efter min mening nogle af de bedste kung fu sekvenser der nogensinde er fanget med på film.

Nr.3: Eastern Condors. Hvad kan jeg sige, Sammo Hung’s ”Eastern Condors” fra 1987 er mit jam! Min yngling kung fu skuespiller Sammo Hung og Yuen Biao eksekverede den ene fejlfrie kamp scene efter den anden, samt stunts der efterlod mig åndeløs i denne svært underholdende kung fu-krigs film. Det faktum at handlingen er lidt fjollet, gør bare det hele endnu bedre i min verden. Der er intet der kan spolere dette festfyrværkeri af uforglemmelig action og good old fashioned fun!

Nr. 2: The 36th Chamber Of Shaolin. ”The 36th Chamber Of Shaolin” fra 1978 er den største af alle Shaw Brothers klassikere. Denne film har lagt fundamentet til de fleste af de kampsports film der kom efter, selv film som Karate Kid og Rocky bruger samme plot struktur. Den ultimative Shaw Brothers super star Gorden Liu, gør det fantastisk i rollen som nybegynder Shaolin munk, der vil træne sig op til at blive one bad motha… Hvis du ser filmen med English dub så lur mig om du ikke kan finde et Wu-Tang quotes eller to i denne film.

Nr. 1: Project A. Action-pirat-kung fu-comedy filmen “Projekt A” fra 1983 må være min all-time favorite Kung Fu joint. I dette mesterværk, teamer en ung Jackie Chan i absolut topform op med sine partners in crime og fellow
Peking opera acadamy students, Yuen Biao og Samo Hung. Stunts og action sekvenserne er ufatteligt godt udført og lysår foran det action de kunne lave i Hollywood på samme tidspunkt. Den komiske slapstick timing er Buster Keaton eller Charlie Chaplin værdig. Især det berømte Clock Tower stunt er ufatteligt. Man tror ikke sine egne øjne når man ser Jackie Chan (kendt for at lave sine egne stunts) der falder over 20 meter ned gennem tre markiser og slammer mod i jorden i et langt take. Jeg elsker denne film!

Runner ups: Return To The 36th Chamber (Fætter Bjørn don’t kill me), Tai Chi Master, Mad Monkey Kung FU, Snake In The Eagle’s Shadow.

Tyde T’s animation-film top 10

10: Wall-E (2008) Pixars vel nok fornemste bedrift tegner et lidet flatterende billede af menneskehedens omgang med kloden, vi bor på. At der ikke ytres et ord i filmens første halvdel, gør kun billederne endnu mere udtryksfulde. Formidabelt formidlet samfundskritik.

9: Neon Genesis Evangelion (1995-96) På mange måder den ultimative anime og genrens mest ambitiøse serie nogensinde. Temaer som religion, psykologi og mysticisme blandes op med kæmperobotter, traumatiserede teenagere og en varmtvandspingvin. Fænomenet, som Pacific Rim er tyvstjålet fra.

8: Rango (2011) Fantastisk westernfilm. Jeg formoder, at Gore Verbinski åd noget peyote, mens han udklækkede historien om en undseelig kamæleon spillet af Johnny Depp, der ender som sherif i det vilde vesten blandt de mest gakkede eksistenser, man kan ønske sig.

7: Kiki den lille heks Studio Ghibli har aldrig lagt navn til en dårlig film, og Hayao Miyazakis bedårende coming-of-age-historie om en lille pige, der som det mest naturlige i verden skal lære sig selv at være heks, er da også ren poesi fra start til slut.

6: The Hobbit (1977) Stilsikker animation af japanske Topcraft, der senere skiftede navn til Studio Ghibli. Flot tv-produktion, der sine kitschede folk-sange til trods smager meget mere af Tolkiens magi, end Peter Jacksons overgøglede bolsjelandsudgave.

5: The Iron Giant (1999) Hjertevarm efterkrigstidsfortælling instrueret af Brad Bird, der senere lavede The Incredibles hos Pixar. Lige så følelsesmæssigt engagerende som den væsensbeslægtede E.T., bare håndtegnet og med en skudefuld mecha-action oven i hatten.

4: Transformers The Movie (1986) Stadig franchisens højdepunkt efter min mening, Michael Bay eller ej. Overdådig japansk animation, pikket 80’er-rock og stemmer af bl.a. Orson Welles og Leonard Nimoy.

3: The Road to Eldorado (2000) Ufortjent overset DreamWorks-perle skåret lige efter bogen. Morsom, charmerende og underholdende, spot-on stemmer (Kenneth Branagh, Kevin Kline, Rosie Perez), storladen musik af Hans Zimmer og fine Elton John-sange. Gotta love it!

2: The Last Unicorn (1982) Eventyr i ordets bedste forstand. Hekse, troldmænd og en fortryllet enhjørning, der efterstræbes på livet af en ond konge. Tidløs romantik. Et Hollywood-stjernecast af stemmer, smukke sange og fortryllende animation af Topcraft. Produceret af Rankin-Bass, der også stod bag The Hobbit.

1: Min nabo Totoro (1988) Jeg elsker alle Miyazakis film, men Totoro mest af alle. Den afdæmpede fortælling om to søstre, der får hjælp af skovens ånder til at tackle en svær tid, er den smukkeste skildring af et barndomsunivers, jeg kender. Filmen er på en gang både eventyrlig og virkelighedsnær og fortalt i et forbilledligt roligt tempo. Den pragtfulde musik af Miyazakis hofkomponist Joe Hisaishi sætter prikken over i’et.

Runner-ups: Det levende slot (2004) Regular Show (2010-) Earthworm Jim (1995-96).

Og således afsluttes et af vel nok længste indlæg i den her lille blogs historie. Jeg håber I kan bruge film inspirationen til noget, og så er det ellers bare med at komme i gang med at spotte om d’herrer har ladet nogle quotes, samples eller andre inspirationer fra deres top 10’er sive ind på “Blockbuster” albummet.

Her kan du afslutningsvis nyde nummeret “Get to da choppaaaaar!” som de har lavet en flot rød, hvid og blå video til…

Og husk så lige at synes godt om Genganger på Face.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *