Top 10: Når amerikanske rappere kommer langt ud på landet

Så var det i sidste uge, at det blev annonceret at 50 Cent nok engang kommer til Danmark. Denne gang er det ikke for at spille til awardshow i Tivoli. Det er heller ikke for sælge hovedtelefoner i Fields i Ørestaden. Nej, rapperen fra southside Jamaica, Killer Queens skal såmænd spille til den navnkundige Smukfest, og altså skal få den friske grønne østjyske bøgeskov til at føle de rigtig er ‘up in da club’.

Som udgangspunkt er der under alle omstændigheder et kultur-clash i at vi overhovedet fragter kunstnere, der repræsenterer New Yorks folkemusik til Danmark, men somme tider er det lidt mere absurd end ellers. Her er en top 10 over rappere, der har været længst ude på landet… eller var ved at komme det.

10: Eve i Odense

I 2010 spillede Eve i Magasinet i Odense. Hvordan pitbullen med poterne på patterne endte der, er der ikke rigtig nogen der ved. Men hun spillede et fint lille show, og blev efter koncerten interviewet til kun et enkelt medie, nemlig DUBCNN repræsenteret af unge PTA som det kan ses her. Jeg kan afsløre at hun duftede rigtig dejligt.


9: Busta Rhymes til Bork Havn Festival

Da jeg gik i gymnasiet gjorde jeg rent på Tarm Sygehus. Når der var Bork Havn Festival skulle man arbejde ekstra hurtigt, for man kunne være sikker på, at der havde været fiskere og bønder forbi for at få lagt gips og bandager på de frakturer de kammeratligt havde uddelt til hinanden. Om det var rygterne om en vestjysk røvfuld der fik the mighty Busta Rhymes til at aflyse sin optræden i Bork Havn i 2009 ved jeg ikke, men gode gamle daddy dreadlock blev i hvert fald væk og blev erstattet af Kelly Rowland der spillede en af de korteste koncerter i festivalhistorien. Woo Hah!

8: EPMD i Nykøbing Falster

“I did shows in crazy countries like Europe and France / Copenhagen Denmark and Amsterdam” rappede Parrish Smith engang. Uanfægtet af at de fleste lokationer han nævner ikke rigtig er lande, er linjen jo gudesmuk. Grunden til både Copenhagen og Denmark nævnes har jeg altid håbet er, at EPMD udover at spille i København faktisk tog hele vejen til Falster for at rocke “Ellen’s” i 1988. Vi snakker altså mere end 25 år siden Erick Sermon og PMD besøgte de danske sydhavsøer, men kan du støve en hiphopper fra Falster op, vil han fortælle om det som var det i går.

7: Scratch Perverts i Gellerup

Nej, teknisk set er de ikke rappere. Og nej, teknisk set er de ikke amerikanere. Men en af de mest syrede oplevelser jeg har haft som hiphopper, var da verdensmestrene i scratch, Tony Vegas og Prime Cuts fra England spillede i et cirkustelt ved Gellerup-parken i 1999. Det var gode gamle DJ Rescue der havde lavet arrangementet og som jeg husker det var crowden (det var trods alt Århus V 8210) mest til westcoast gangstarap. Det forhindrede dog ikke de balstyriske briter fra at levere et turntable-show, hvor pladespillere og mixere blev smadret i skøn kakofoni, mens der blev spist durum og drukket discount cola omkring dem.

6: Jedi Mind Tricks i Aalborg

Det er ikke mange amerikanere der kommer op til Aalleren. Om det er Jomfru Ane Gade der afskrækker ved jeg ikke, men et af de få crew der har turde indtage byen er de temmelig hardcore Jedi Mind Tricks fra Philadelphia. De var forbi byen i 2011 og skabte eftersigende rigelig ravage.

5: Wu-Tang Clan i Søndermarken

Jo, nu virker det som det naturligste i verden at The Roots og George Clinton skal spille til Vanguard i Søndermarken i år. Men sidste år troede de fleste nok at det var en forsinket aprilsnar, da det blev annonceret at Wu-Tang Clan var hovednavn til festivalen, der ligger i anlægget, hvorom det i I Kina Spiser De Hunde lyder: “Hvor begraver man lig?” “Det ved vi ikke… vi er kokke.” “Kør dem ud i Søndermarken, for helvede!”

4: MC Hammer i Skanderborg

Hvor Roskilde Festival primært satser på rappere med en vis coolness-factor, når de satser på old school navne, så er Smukfest på ingen måde blege for at tage kulørte koryfæer ind fra kulden. Således var der stor moro, da MC Hammer blev annonceret til sidste års festival. Samtidig skulle ingen ringere end DJ Static afvikle sit Rolig Under Pres show. Derfor startede jeg naturligvis en kampagne, for at få Hammer til at gribe mikrofonen til Statics show. Det skete ikke, og det var Static vist ikke helt utilfreds med. Men den gamle Oakland-rapper var alligevel på scenen med Static og crewet.

3: Tech N9ne i Nibe

Nibe er udover den surrealistiske børnebogsforfatter Louis Jensen nok mest kendt for Den Bette Fede. Et festival hvor flere tusind glade nordjyder nyder navne som Bamse, Sebastian og Johnny Madsen. Og så har midtvestens store søn, Tech N9ne fra Kansas City været forbi for at spytte maskinpistol-rap lige i bærret på de sindige jyder. Jeg interviewede ham i 2010, hvor han efterlod os med den sigende kommentar: “We going to Nibe… and after that we’re going to hell!” Se selv:

2: Run-DMC i Tangkrogen i Aarhus

Lang tid før der var noget der hed Northside var det nede i Tangkrogen det foregik, når der skulle være fadølsfest i Smilets By. Her havde de et år, udover TV-2, Sanne Salomonsen og hvem der ellers plejer at spille, tiltrukket sig the kings of rock, Run-DMC. Deres besøg var naturligvis affødt af “it’s like that” remixet selvom Run konstaterede fra scenen “we’ve been rhyming since before Jason Nevins was even born”. Ud over duften af tang, husker jeg bedst at ingen ringere end salig Jam Master Jay om eftermiddagen vandrede rundt på pladsen, og var så flink at snakke med mig og andre fulde teenage-hiphoppere. Han gav endda en autograf. RIP JMJ.

1: Coolio i Varde & Frederikshavn

Nej det bliver ikke bedre end det her. Captain crazy fra Compton, der ligner at han sætter sin frisure ved at smække batterier i nakken, så hans fletninger kan rejse sig fra hovedbunden, har sgu spillet i Varde. I første omgang aflyste han, og de fleste fnes af den besynderlige booking, og tænkte at det nok var ligesom dengang Ol Dirty Bastard skulle spille på Blitz. Men så kom han sgu, og ikke nok med han spillede i Varde så det kunne høres helt ude i minibyen, han tog endda turen hele vejen op til Frederikshavn. Derfra kan du nyde den optræden, hvor pletskaldede Coolio, der efterhånden er nede på 2-3 fletninger rocker Buddy Holly i selskab med saxofonist. God damn, Coolio!

Hvad med dig? Har du også været til koncert med en amerikansk rapper et syret sted? Så skriv det da nedenfor, fister!

3 tanker om “Top 10: Når amerikanske rappere kommer langt ud på landet”

  1. Har aldrig rigtig fundet ud af om de som sådan er kendte men da jeg var 16 år gammel, var jeg til et gymnasie mode-show i en lille skod by (kan ikke engang huske navnet) i Japan; her spillede Themselves (tidligere Them) et show foran 50 forvirrede japanere der ikke fattede en hat af hvad der skete… Men der var massere af laser og røg :-D bagefter mødte vi Dax og drank øl sammen med ham :D

  2. JMT på Gimle var… syret. Derudover har Coolio fløjet i helikopter i Allerød hvor jeg stammer fra.

  3. Før 1988 var der en del US rappere forbi Lindeskov Ungdomsklub i Nykøbing falster. Det er så længe siden, at jeg ikke husker navne, men jeg husker at vi fik autografer på vores sko og i foret på vores sorte bomber-jakker m. RUN DMC og Public Enemy rygmærker på …

    Måske Christian West, Niller eller andre som stod bag de Jams kan oplyse hvilke rappere der kom forbi Nyk. F. før EPMD ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *