En magisk radiopioner går bort

Det ser ud til at blive nekrologernes år i 2009. Der er uhyggeligt mange faldne helte, også i hiphop. Fra nu af får det en anden klang når Nas rapper linjen “I miss Mr. Magic” fra “Halftime” for den 2. oktober døde Mr. Magic af et hjertestop. Selvom han for mange hiphoppere er et nærmest ubeskrevet blad, og selv i sin storhedstid blev betragtet lidt som et koryfæ, er hans indflydelse på hiphop enorm og ses den dag i dag. Peep game.

I 83 (muligvis allerede 82) fik Mr. Magic verdens første hiphop-show i radioen. Rap Attack blev hostet af Mr. Magic, og havde en ung Marley Marl som DJ, mens Tyrone “Fly Ty” Williams producerede. Sir Juice som Magic også kaldte sig stod for et udbrede hiphoppen på radiobølgerne i New York og optagelser af hans show kom helt til Danmark. Senere udgav han også et par opsamlingsalbum, men det er i en af historiens mest berømte beefs han spiller sin største rolle.

Udover at være radiovært er Magics indflydelse nok størst, Magic’s co-producer Fly Ty lavede sit eget pladeselskab Cold Chillin’ og kaldte artisterne omkring det for Juice Crew, opkaldt efter Magic’s alias. Marley Marl, der var Magic’s DJ blev fast musikproducer på Cold Chillin og han fik en stribe hits med Roxanne Shante og MC Shan, hvormed han lavede nummeret “The Bridge”. Da KRS-One og Scott La Rock, nogle drenge fra The Bronx, bad Mr Magic spille deres nye single i hans show, kvitterede Magic ved at smadre Boogie Down Productions, som de hed, vinyl-plade live i æteren. Det kunne de ikke have siddende på sig, så de indspillede “South Bronx” og fik DJ Red Alert, Mr Magic’s radio-konkurrent til at voldspille nummeret. Dermed var krigen mellem KRS-One og Boogie Down Productions på den ene side og MC Shan og Juice Crew på den anden side – blot fordi Mr Magic ikke ville spille Kris og Scotts single.

Magic havde aldrig den samme indflydelse siden, men som radiopioner, Juice Crew grundlægger og all round hiphop-legende er hans indflydelse vist inddiskutabel.

Her er en klasse diskussion fra Peter Rosenberg med Red Alert og Chuck Chillout om Mr Magic. Det er meget autentisk tale mellem unge Epstein og de hippe gamle mænd, der kunne få Kurt Thyboe til at lyde kliche-forladt…

[audio:magic.mp3]

Marley Marl talte ved Magic’s gravøl. Det kan høres her.

Og så kan vi vel også passende tage Magic’s Wand med Whodini.

Who got the juice now?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *