“Ordet På Gaden” afslutter trilogien af rap-kompilationer med at se “Fremad”

Når man snakker om den 2. bølge i dansk rap, er det ofte navne som Østkyst Hustlers, Humleridderne, Malk De Koijn og Den Gale Pose der bliver fremhævet som katalysatorer for den fremgang, der i midthalvfemserne gjorde en generation af teenagere til fans af dansk rap. Ret beset kunne man også rette blikket et andet sted hen end mod de toneangivende grupper, nemlig til de kompilationer, der afspejlede den mangfoldighed og iværksætterglæde der var i vækstlaget på det tidspunkt. Folk man ellers kun så til jams eller købte en demokassette af, slog nu deres navn fast på “De Grimme Ællinger”, “Hip Hop Til Folket” og “Rap’o’Mania”. Det var som om dansk rap havde fået en identitet og et kartotek over udøverne.

Det er længe siden nu, dansk rap har fået sine superstjerner og en slags hieraki. Dækningen af denne kan godt minde om en slags kaffeklub, hvor man kan tale om rappere der typisk kan komme i bestemte medier. Det var indtil vi fik bloggene SpolOp! og Sorte Får Medier (og Droz Daily Steezin også, for den sags skyld). Her fik kunstnere jeg ellers kun kendte fra en enkelt YouTube-video eller gæsteoptræden pludselig lov til at på lige fod med de gamle helte – og somme tider endda over. Med de (i hvert fald til at starte med) rasende populære SpolOp! for Sorte Får cyphers blev de selv en del af de producerende kræfter i kulturen.

Det seneste år har bagmændene bag SpolOp! og Sorte Får Medier udgivet kompilationerne “Ordet På Gaden”, der på en gang har tråde tilbage til de 20 år gamle rap-opsamlinger og samtidig rækker ud i fremtiden, ved at give kunstnere som de betragter som de sygeste af nyeste stå side om side med mere etablerede navne, der stadig holder gryden i kog. Det er fedt, det er farverigt og selvom jeg ikke kan li’ stilen på alle numrene, kan jeg rigtig godt li’ initiativet.

Forleden var jeg så heldig at få tilsendt “Fremad”, der afslutter trilogien efter “Genfødt” og “Stærkt”. 3’eren er sjov blanding af de to første på godt og ondt. Jeg må indrømme, at jeg blev blæst væk af det første bidrag, nemlig introen fra Young. Young har jeg været så heldig at interviewe til Run For Cover magazines coverstory, og han udstrålede talent i spandevis. Han har stadig ikke fået helt så meget hul igennem, som man kan unde ham, og jeg ved ikke om det er fordi folk underkender hans rap-skills. Det kan de i hvert fald ikke efter dette nummer, for det er 5 minutters tour de force i rim, flow og indhold. Ligeså er bidraget fra Danni Toma (som jeg også lavede RFC coverstory med), under navnet Ipanema Jazz Lounge, helt fantastisk. Der er naturligvis mange andre bidragsydere på maratonprojektet, jeg vil fremhæve Cha D, MedVenligHilsen, Mund De Carlo og Intensiv MC, men du finder sikkert dine egne favoritter.

Følg Ordet På Gaden på Facebook, køb albummet på iTunes eller stream det på Spotify.

Nedenfor kan du tjekke bidragene fra Young og Ipanema Jazz Lounge.

Young “Ordet På Gaden (Intro)”

Ipanema Jazz Lounge “Inverno”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *