KONKURS! 10 gode grunde til hiphoppere går på røven“Clickity clank, clickity clank, money goes into my piggy-bank”
. Således skete det i dag at the cake man, the strawberry shake man hamselv, 50 Cent indgav en konkurserklæring. Det kan der være masser af grunde til og det betyder bestemt ikke, at det er det sidste vi får for den 50-øre. Fx boede jeg på et tidspunkt ved siden af Kurt Thorsen og da han skulle være blanket af, gav han stadig 500 kroner til nogle spejdere der solgte julekalendere.

Man skulle tro med al det blær rappere formår at udbrede om penge, at de ville være en slags finansguruer. Det er nogle af dem muligvis også, men der er i den grad også nogle af dem, der formår at formøble deres formuer på rekordtid. Siden Grandmaster Flash’ aller første rekorddeal, hvor Furious Five brugte hele hyren på motorcrosscykler, har vi været vidner til hovedrystende finansielle beslutninger. Den slags hybris har det med at fremkalde gudernes vrede. Somme tider er det endda endt med at vores yndlingsrappere, dj’s og pladeselskabfolk er gået nedenom og hjem, og har måtte erklære sig selv personlig konkurs.

Her følger en liste med gode, solide, valide grunde til rappere har været nødt til, eller tæt på, at erklære sig konkurs…

1: Jeg er sgu da alt for ung til at være millionær!

Det er også overgået Lil Bow Wow, men før ham var vores allesammens fremtidige scientologi-maskot, Will Smith aka The Fresh Prince tæt på at erklære sig personligt konkurs. Efter succesen som Jazzy Jeff & The Fresh Prince hvor de havde lavet ungdomsklassikere som “Parents Just Don’t Understand” havde Wills forældre tilsyneladende heller ikke forstået at fortælle ham, at han skulle betale skat. Så det lod han sgu da bare vær med. Heldigvis kom han med i et lille show der hed Rap Fyr I L.A. så nu er han ligeså finansielt flyvende som sine flyveører.

2: Never hold money!


Der er adskillige som vil sige, hvordan kan det være at rappere ikke sparer sammen til den dag, hvor de ikke kan sælge plader mere? Ikke desto mindre ligger det desværre ret fjernt fra den amerikanske drøm og især ghettoens principper bare at spare sammen til en regnvejrsdag.

Som Damon Dash, der tidligere ejede Roc-A-Fella Records med Jay-Z før han blev flad, fortæller i dette interview med Combat Jack, er der en hæderkronet regel der hedder “Never hold money”. De skal konstant investeres i nye aktiviteter; uanfægtet at disse ikke bliver ligeså succesfulde som den oprindelige investering fordi der er en forventning om at andre også skal have chancen for at udleve den amerikanske drøm. Dette er muligvis et ukendt princip i Danmark, men Erik fra Anni og Erik goes (sic!) to Hollywood blæste faktisk sin IT-formue på stort set samme vilkår – penge fra investeringer skal geninvesteres.

3: It ain’t no fun if the homies can’t haaaave none!

Modsat hvad folk tror blæste MC Hammer ikke alle sine penge væk på gigantiske pludderbukser. Istedet valgte han, temmelig altruistisk, at ansætte alle sine homies i Bust It Productions, han eget pladeselskab. Vi taler omkring 50 mand på lønningslisten med fede gigs såsom at klippe Hammers garn.

At han brugte millioner på at lave videoen til 2 Legit 2 Quit var næppe heller et guddommeligt skaktræk og manden der på et tidspunkt ejede en villa i Oakland til 30 millioner måtte i 90’erne se sig selv være nede og ude med mere end 13 milloner i gæld.

4: Jeg går aldrig fallit, skal vi vædde?!

St Louis-rspperen Nelly er nok mest kendt for Neptunes-bangeren It’s Gettin’ Hot In Hurrre, men allerede før den havde Country Grammar solgt 5 millioner eksemplarer. Dem fik unge Nelly alligevel ret hurtigt formøblet ved nogle hjernedøde sportsvæddemål. På et tidspunkt var rapperen uden efternavn, der ligesom Hammer også var en habil baseball-spiller så langt nede, at hans investorer overvejede at at trække stikket. På en eller anden måde formåede Nelly alligevel at komme ovenpå igen. Det havde næppe noget med rapskills at gøre.

5: Jeg har ikke flere penge, jeg har brugt dem allesammen på coke!

Af musikverdenens mange coke-heads er der næppe nogen sørgeligere end Scott Storch. Engang spillede han klaver for Schooly D og The Roots men et par fede piano-stabs til Dr Dre senere var han pludselig en af de mest efterspurgte producere i verden.

Hvad gjorde han så? Startede et massivt cokemisbrug og brugte fede beats på Paris Hilton og Brooke Hogan. Nu kan man så se den flade, forgældede Scott Storch producere beats på et Fisherprice “my first keyboard” mens han bliver klippet.

6: Jeg har ikke flere penge, jeg har brugt dem allesammen på kage!

Nej, det er ikke et billede af Biz Markie. Det er et billede af Busta Rhymes! Før han signede med Young Money havde han ikke en krone på kontoen og selv hans dreadlocks var tilsyneladende blev plukket af ham. Ikke desto mindre havde han haft råd til at opbygge dette imponerende korpus. Woo Hah – spent it all on cake!

7: Jeg kan da ikke være millionær, jeg er jo kuleskør!

Har du nogensinde hørt om Pras fra The Fugees pengeproblemer? Nej, for Pras gik på Yale University og vidste fra starten at han hellere måtte malke koen mens han havde muligheden. Sådan gik det ikke rigtig for L Boogie. Unge, smukke Lauryn Hill blev så frygtelig dårligt behandlet af mændene i sit liv, at hun besluttede ikke at betale penge til babylon og dermed røg hun, efter at have solgt 50 millioner plader, i spjældet for at skylde små 2 millioner i skat.

8: Jeg blev aldrig millionær for mit pladeselskab er nogle dumme svin!

Don’t go chasing waterfalls, please stick to the rivers and the lakes that you’re used to kunne være LA Reid og Babyface’s mantra til TLC, for de skulle fandme ikke tro de var noget, bare fordi de solgte flere plader end man skulle tro det var menneskeligt muligt. I al fald havde LAFace ingen intentioner om at betale særlig meget til d’damer. Om det var medvirkende til at Left Eye brændte sin kærestes mansion ned og senere døde i et biluheld skal være usagt. Men det havde sgu da hjulpet hvis hun havde fået løn for sit arbejde.

9: Selvfølgelig går jeg konkurs, jeg er jo et dumt svin!

Hvad kan man sige om hædersmanden Suge Knight der ikke er blevet sagt før? Lige siden han lod Vanilla Ice dingle ud over en hotelbalkon og fik ham til at finansiere Death Row Records har han lavet den ene svinestreg efter den anden.

En af mine yndlingshistorier er Kurupt, der fik en en bil for at rappe på The Chronic og Doggystyle som senere viste sig at være lejet, så Young Gotti måtte levere den tilbage. Dette uanfægtet har Suge Knight på værste vis formået at blande musikverdenen og bandeverdenen sammen, og selvom ingen havde håbet det skulle ende med han forsætteligt kørte sine fjender ned, er der næppe nogen der er overrasket.

10: Jeg gider sgu da ikke betale børnepenge, jeg rykker direkte i fængsel

Åh, Scarface, din skøre skid. Ikke bare er du en af verdens bedste rappere, der formår at kanalisere hele ghettoens smerte ud gennem din grædende vokal, du er også en rimelig ringe far, der hellere vil sidde adskillige måneder i fængsel end at betale børnepenge. Dette kunne også være en medvirkende faktor til vi aldrig rigtig ser Brad Jordan turnere i Europa. Det samme gælder ellers pænt rige Fat Joe, der ligeledes hellere tog en tur i hotel tremmely end at betale til sine unger.

Hermed slutter listen. Bidrag gerne med din yndlingskonkursrytter og grunden til han eller hun gik på røven…

2 tanker om “KONKURS! 10 gode grunde til hiphoppere går på røven”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *