Yo! Folketinget Raps: Hiphop på talerstolen

Så var det i sidste uge, at hiphoppen kom til orde både i det danske Folketing som i det amerikanske senat. Både kongresmedlem Jeffrie Hakeem fra Brooklyn og medlem af Folketinget, Carl Valentin fra Fyn er rundet af hiphopkulturen og brugte den aktivt fra talerstolen.   

Det er et vidnesbyrd om at kulturen, der startede som et talerør til de stemmeløse i ghettoen, efterhånden er blevet både voksen og stueren. Stueren i hvert fald for alle andre end måske Pia Kjærsgaard. 

Notorious BIG-citatet i MC-natet 

Først til den anden side af atlanten, hvor rigsretssagen mod Donald Trump ulmer i Kongressen. Som bekendt blev den vedtaget i repræsentanternes hus og skal dermed udspilles i senatet i den kommende tid. Eftersom republikanerne har flertal her, tyder det ikke på, at det ender med en dom. 

Ikke desto mindre er det spændende at følge sagen blive oprullet, men det kom som lidt af et chok, da et af kongresmedlemmerne pludselig citaterede den afdøde raplegende Notorious BIG. 

“If you don’t know, now you know!” 

Hakeem Jeffries, der ligesom Biggie Smalls stammer fra Brooklyn, New York, måtte lægge øre til Donald Trumps advokat, Jay Sekulow spørgsmål til, hvorfor han overhovedet skulle være der. Hertil svarede han nøgternt: 

“Vi er er her, hr, fordi præsident Trump misbrugte sin magt hvorefter han prøvede at dække over det. Og vi er her for at forfølge kendsgerningerne, følge loven og for, vejledt af grundloven, at præsentere sandheden for det amerikanske folk.”

Sådan en svada, skal man naturligvis fejre, og når man er fra Brooklyn, er intet mere naturligt end at afslutte med et “And if you don’t know – now you know!” fra Notorious BIG’s selvbiografiske fra pjalter-til-para fortælling “Juicy”. 

Hvor spillefilm som Bulworth med Warren Beatty tidligere har fabuleret om politikere, der påtager sig hiphoppens slang, virkede det lige så organisk og autentisk, at Hakeem Jeffries citerede Biggie som Benjamin Franklin. 

“Pia Kjærsgaard latterliggjorde mit svar!”

Autentisk virkede det også, da SF’s Carl Valentin stod på Folketingets talerstol til en værdidebat og blev udspurgt af Dansk Folkepartis værdiordfører og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard.

Dansk Folkepartis værdiordfører og tidligere formand for Folketinget ville vide præcis, hvad Carl Valentin mente indvandringen konkret bidrager positivt med. Carl Valentin lister en stribe personlige positive oplevelser han har haft med indvandrere. Det er alt fra efterskolevenner og karate-kammerater til hans egen Folketingspraktikant, der bliver nævnt. Carl Valentin fortæller også stolt, at mange danskere af anden etnisk herkomst har bidraget positivt til hiphoppen herhjemme. 

Herefter reducerer Pia Kjærsgaard fnysende hans svar til “Så, hiphopkultur konkret. Hvad ellers?”

Så med denne kolde spand vand i hovedet sluttede ugens optur for hiphoppen. Ikke desto mindre er det jo en stor cadeau, at høre kulturen rost fra Folketingets talerstol. Carl Valentin stillede efterfølgende op til en snak om hvordan hiphoppen har rundet ham som politiker…     
     

“Hvad fik dig til at tænke på hiphop i forbindelse med Pia Kærsgaards spørgsmål om hvad danskere af anden etnicitet har bidraget med?”  

– Jeg tog hendes påstand om, at indvandrere og efterkommere intet bidrager med, meget personligt. Det er så fucking sindssygt, at man kan sidde i landets fornemmeste sal og mere end antyde, at en hel befolkningsgruppe er fuldkommen ubrugelig. Derfor remsede jeg meget impulsivt en masse mennesker op, som har bidraget positivt i mit eget liv. Folk jeg har gået i gymnasiet med ude i nærheden af Vollsmose. Mine medborgere i Nordvest, hvor jeg bor i dag. Og så kom hiphop jo nok op, fordi det også er en kæmpe del af mit liv og en kultur der betyder meget for mig. Faktisk synes jeg, der er mange rappere, der taler meget åbent om livet i bandemiljøet og de integrationsproblemer, som Pia Kjærsgaard taler så meget om. Det ville hun helt sikker have gavn af at lytte til – hvis hun ellers gad. 

“Hvordan synes du Pia K tog imod dit svar?” 

– Hun latterliggjorde mit svar. For det første for at prøve at få det til at fremstå som om, at jeg ikke kunne nævne andet end hiphop. Og det er jo absurd, for tænkt hvor mange mennesker med anden etnisk baggrund der passer vores syge og ældre, kører vores busser og passer vores børn. Bare for at nævne nogle eksempler. For det andet fordi hun jo i virkeligheden er en fin overklassedame, selvom hun ofte prøver at fremstå folkelig. Det provokerede hende tydeligt, at jeg fremhævede noget, der i hendes øjne er ’lavkultur’, som hun ikke har meget tilovers for. Havde jeg nævnt noget mere finkulturelt, havde hendes reaktion uden tvivl været en anden. 

“Hvad betyder hiphop for dig?” 

–  Det er en kæmpestor del af mit liv. Lige siden jeg var helt ung har jeg dyrket hiphop-kulturen og lyttet til stort set alle former for rap – lige fra Hvid Sjokolade, Malk de Koijn og Eminem til MellemFingaMuzik, Gilli og Token. Og så har jeg selv spyttet rim i min fritid i nogle år – men mest på hyggeplan. På mit kontor i Folketinget hænger et billede af Immortal Technique, og både freestyle- og Rap Slam-miljøet har jeg også fulgt længe.   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *