Read a book: eller læs en tegneserie


Det første jeg tænkte, da vi fandt ud af, at vi skulle til Bruxelles var “De må da have et vildt tegneseriemuseum”. Mine favoritstriber er amerikanske The Boondocks og svenske Rocky, ellers er jeg ikke selv den helt store comic-nørd, og slet ikke ift de belgisk-franske, men jeg har venner og bekendte, der går meget op i den niende kunstform.

Enhver dreng med respekt for sig selv har vel læst TinTin, Lucky Luke, Smølferne osv. så det var en god rejse tilbage til skolebiblioteket, hvor Pedersen skældte ud når man igen afleverede hæfterne for sent. Det tænkte jeg på, mens jeg tullede op til “CENTRE BELGE DE LA BANDE DESSINEE” – det belgiske tegneseriecenter. Det er en bygning i tre etager fyldt med originaltegninger, figurer og alt muligt andet gøgl.

I forhold til det farverige emne kommer museet ikke helt op at ringe, og voksne vil nok savne noget mere filosoferen over tegneserien som form. Til gengæld er der den vildeste museumsbutik og i modsætning til et konventionelt kunstmuseum, hvor det man kan købe i butikken jo bare er tarvelige kopier, kan man sige tegneserierne til salg er ligeså gode som tegneserierne der udstilles. Selvom Herge får allermest plads, er der i år en kæmpe Smølferne afdeling i anledningen af deres 60 års fødselsdag, og de små, blå kommunister holder sig fint.

En lidt mere end tre æbler høj Smølf.

Landsbyen i det forjættede land. Da jeg var lille havde jeg et billede i korssting som min bedstefars kæreste, Paula, havde lavet, hvor der stod: “Smølf med dig, her bor jeg”. I lang tid troede jeg, det betød “skrid”, men det viste sig bare at være “hej”. Smølfesproget er ligesom shizzle-dizzle-sproget ikke særlig præcist.

Smølfer på masser af sprog.

Et lille udsnit af smølfegalleriet. I modsætning til de 7 små dværge er det ikke alle, der har en særlig personlighed. De fleste er helt tilfredse med bare at være Smølf.

Udsigt over museet.

A poor lonesome cowboy.

Et klassisk venteværelse, hvor alle læser tegnere.

Tintin, Haddock og Tournesol på måne.

Raketten de rejste i.

Tintinbutikken downtown.

Det cooleste gulv ever.

Den sorte ø.

Peter PTA midt i Rackham den rødes portræt fra Enhjørningens hemmelig. Uuuuuuh!

3 tanker om “Read a book: eller læs en tegneserie”

  1. Jeg er jo en major tegenseriebuff, og har brugt utallige timer som knægt inde på hovedbibliotekets børneafdeling, så jeg vil fandeme gerne derned – det ser sgu’ tight ud. Og kan du SÅ få læst op på dine belgiske og franske tegneserier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *