Er det klogt at måle om rappere er dumme?

I aftes var JoyToy så flink at linke mig til en indsamling, der gør 40.000 raptekster søgbare og desuden kan inddele dem geografisk og i niveauer af intelligens. Projektet hedder “The Hip-Hop Word Count: A Searchable Rap Almanac” og findes her. Hvis det skal blive til noget, skal der vist rimelig mange penge i skuffen ret hurtigt. Jeg er selv meget på vippen omkring projektet, primært fordi det forsøger at uddrage pointer omkring, hvor “kloge” teksterne er.

I videoen, som du kan se ovenfor, forklarer bagmanden Tahir Hemphill, at han ud fra ord- og sætningslængde inddeler 40.000 raptekster i 20 forskellige niveauer af intelligens. Det sidste er nok det mest spændende og skræmmende.

videnskab.dk har Maj Bach Andersen talt med sociologen Sune Qvotrup, der har sammenlignet “Straight Outta Compton” og “Stop The Violence” der får samme resultat på kloghedsskalaen. Om det så betyder at NWA og KRS-One er lige kloge eller lige dumme, synes jeg ikke det giver mening at konkludere på, men man kan i det mindste konkludere, at det ikke tæller opad i intelligenstesten at have et positivt ikke-voldeligt budskab. Som det fremgår er Tahir Hemphill i sin tilgang meget tæt på at sige, at desto højere lixtal desto klogere rapper – med den at de jo kan “spille dumme”. Mens dette kan være tilfældet, kan det modsatte bestemt også gøre sig gældende, og jeg tror da de fleste dygtige rappere sætter en ære i at være ligefremme og begrænse knuderede sætningskonstruktioner.

Jeg ville gerne prøve værktøjet af, men det eneste jeg rigtig kan komme på, der vil være interessant, er egentlig hvor meget det påvirker målingen om der rappes i dobbelt-tempo eller ej, da de tekster i sagens natur er konstrueret helt anderledes. MHT spørgsmålet om, hvilken rapper der var den første til at bruge pig latin i sin teksten, tror jeg prisen går til Kangol Kid fra UTFO på “Roxanne, Roxanne” fra 1984, men det kan være nogen af de levende hiphop-databaser derude har et endnu tidligere bud?

En tanke om “Er det klogt at måle om rappere er dumme?”

  1. Jeg har selv givet 10 dollars da jeg synes det kunne være mega interessant, især med hensyn til en observation af trends. Det ser nu ud til han får skrabbet pengene sammen, men jeg overvejer kraftigt at give de sidste penge (67 dollars pt) så man også får beta login når det engang kommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *