PTA’S HIPHOPHJEMMESKOLE – DAG 5: Freestyle The Art of the RhymeGuderne skal vide, at hvis der er en disciplin jeg elsker over alle i hiphopkulturen, så er det freestyle. Ligesiden jeg så Per Vers battle C-Style til DJ Statics Doin’ Damage Jam på Musikcafeen i Århus i hvad der må være 1995, har jeg drømt om selv at mestre kunsten.

Men ligeså meget som det er fedt at udøve improviserede rim er det en fornøjelse at se de rigtige mestre folde sig ud. En fremragende dokumentar om netop dette er Freestyle: The Art of Rhyme, hvor alle fra Supernatural til Craig G til Mad Skillz’ rim bliver endevendt fra kyst til kyst.

Da den blev lanceret i 2005 lavede Rasmus Schack et fejende flot show til Midweek Brakes på Rust, hvor instruktøren Kevin Fitzgerald selv introducerede filmen. Dengang skrev jeg dette:

Det var en ikke så lidt lyrisk aften på Rust, da “Freestyle: Art of rhymin” tour indtog Midweek Brakes onsdag aften. Først blev filmen vist, den har vi anmeldt her, så den får ikke de store ord med på vejen, men det skal bemærkes den trængte rigtig godt igennem som øjebliksbilleder. 
 
Instruktøren Kevin Fitzgerald gik herefter på scenen, takkede for opmærksomheden og svarede på enkelte spørgsmål om filmen, før han introducerede aftenens line-up. Juice var tidligere blevet annonceret, men eftersom han ikke har deltaget på resten af touren, virkede det lidt usandsynligt. Til gengæld var det en fejende flot opstilling, der indtog scenen. Punchline & Wordsworth, impromestrerne fra MTV’s Lyricist LoungePumpkin’ Head fraBrooklyn Accademy samt Mr. En-to-en-to: Craig G på mikrofuuun. Og til at DJ’e under hele seancen var Masta Ace’s faste DJ, AVEE indkaldt! 
 
Punch & Words lagde ud med et gennemarbejdet show, hvor freestyles og writtens smeltede sammen. Words lavede en del fra “Mirror Music”, og Punch debuterede et nyt nummer, der først kommer på plade om et par måneder. Pumpkinhead spillede en del numre fra sit nye album “Orange Moon Over Brooklyn”, og lavede bl.a. en superfed accapella dedikeret til hiphop. Veteranen Craig G sluttede fornemt af, bl.a. med “Droppin Science”, verset fra “The Symphony” og den Premier-producede “Ready, Set, Begin”. Til sidst kom alle rappere på scenen igen – Words lidt senere end de andre, han skulle lige tisse – og leverede et superfedt cipher, der endte med de gav mikrofonen videre i lyntempo og viste firkløveret virkelig er freestyleeksperter. Og jo DJ AVEE klarede opgaven til UG, tusind tak for “Tried by Twelve”!
 
Der var superfed stemning aftenen igennem på Rust, og konceptet med først at se en dokumentarfilm, hvorefter kunstnerne man har set på billeder optræder for en er næsten genialt. Alene det Craig G vandrer scenen med samme cocky’e attitude som da han slog Supernatural var en oplevelse. Words sagde i en freestyle, at Rust var det foreløbigt bedste publikum på touren. Det skal han jo sige, men jeg var imponeret af hvor ensstemmigt folk gav den op for de skills, der blev vist på scenen! 

Se hele dokumentaren her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *