PTA’S HIPHOPSKOLE DAG 6: MARTHA COOPER DOKUMENTAR

Vi er nu nået til det helt tunge pensum i PTA’s hiphopskole. I dag hylder vi nemlig en af kulturens oprindelige fotografer, dokumentarister, arkæologer: ingen ringere end Martha Cooper.

Martha Cooper kom til New York i 1970’erne fra Baltimore og begyndte at affotografere den graffitikunst hun oplevede blomstre i byen. Sammen med Henry Chalfant udgav hun i 1984 den ikoniske Subway Art.

Bogen var mange danske graffitimalere bibel i forhold til forbilleder, da de skulle male mure og tog for første gang. Martha Cooper er blevet ved at dokumentere lige siden og har opnået status som en slags gudmor for graffitikunsten.

Nu er Martha Cooper selv blevet dokumenteret, nemlig “Martha Cooper – A picture story”.

Dokumentaren skulle have været vist til CPH Dox og jeg havde naturligvis købt mig en billet, og blev slemt skuffet da jeg fik pengene tilbage. Heldigvis er det nu muligt at streame filmen hjemme i sofaen for bare 6 små euro. Det kan man gøre via dette link. Og du kan se en trailer her:

Men ikke nok med det. Nu bliver det virkelig tungt: I aften klokken 20.00 er der en livedebat, hvor hurra-journalisten Nanna Balslev interviewer DJ-legenden Katrine Ring, graffitielskeren Raske Penge og Lars Pedersen fra Institut for Urban Kunst, der oprindeligt er ham der sørgede for at bringe dokumentaren til landet. Det foregår på Facebook-live og tilgås herfra.

Jeg glæder mig helt vildt til at høre debatten og nyde dokumentaren, ikke mindst fordi jeg var så heldig selv at opleve livsstykket Martha Cooper, da hun var et smut forbi Roskilde Festival.

Se lige gode gamle Matha og en glad dreng med citybike og Macho Man-jakke… !

Tak til Frederik GB for billedet, tak til Lars for at fyre op for dokumentaren og tak til Martha for at fange graffitiens væsen gennem 40 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *