AFLYST! hvordan kan det være rapkoncerter sjældent bliver til noget?

Så gik det hverken værre eller bedre, end at Q-Tip aflyste sin koncert i Danmark. Hvorfor, vil han ikke ud med, han har blot tweetet at de arbejder på at ombooke turneen. Måske er det fordi produktionerne på “Watch The Throne” har smidt mere arbejde af sig, måske er han ved at gendanne A Tribe Called Quest, måske skal han med enten Nas eller Mobb Deep på scenen til Rock The Bells, eller måske er det fordi han ikke havde lyst til at holde Ramadan med jet-lag. Årsagerne kan være mange og brogede. Her er nogle af dem, vi er blevet spist af med igennem årene.

10: “Hov, jeg er jo rapper, jeg kan da slet ikke finde ud af at tage et fly?”
Hvem husker ikke, da man blev mødt af beskeden “Kool Keith missed his plane – twice” til SubKult i 96 og måtte gå slukøret hjem igen. I alt har jeg haft billet til 5 Kool Keith koncerter, og jeg har set ham een (1!) gang. Samme årsag skulle ligge bag at MC Serch mødte op uden Pete Nice til Third Bass koncerten på Roskilde i 2000 og Pharoahe Monch sad fast i tolden et sted i Schweitz, da han skulle spille Roskilde i ’07.

9: “Hov, er I ikke ligeglade med hvem af os der kommer?”
Sjov halv-aflysning, der er nok til man ser giraffen, men ikke meget mere. Beatnuts, der skulle være mødt op med Juju, Psycho Les, Roc Raida og Large Professor til Aarhus Took It 2002 ankom i stedet som Juju og hans “man Moon – who know all Psycho Les’ lyrics.” Det gjorde han bare ikke, haha, joke’s on us. MOP leverede den også til Took It i ’05, hvor Billy Danze var erstattet af Rolly Roll og den kvindelige rapper Big Foxx. De kunne selvfølgelig heller ikke rappe, så Lil Fame måtte selv brøle sig gennem koncerten. Og hvem kan glemme i Vega da Ultramagnetic MC’s og Erick Sermon skulle spille i ’04, og kun Erik Sømand mødte op, men var flink nok til åbne mikrofonen for danske kontrolører. Jeg greb den frejdigt og begyndte at rappe: ““I represent for the culture, everybody knows we only showed up to hear Ultra”. hvorefter Sermon hiver mikrofonen tilbage og stirrer vredt på mig med sine grønne bælgøjne.


8: “Hov, jeg var slet ikke booket til at optræde”
Denne har i vi i nogen grad været forskånet for herhjemme, da arrangørerne i forhold til så mange andre lande har været temmelig professionelle. Den mest mindeværdige var da Old Dirty Bastard i ’98 efter sigende skulle spille på diskoteket Blitz i Århus (nuværende Sozial Club, tror jeg). Der var billetter til salg trykt på det mest fornemme fotokopieringspapir man kan opdrive i hovedlandets hovedstad, men naturligvis var der ingen ODB in the place to be på koncertaftenen. Duh!

Samme behandling har vi fået af adskillige omgange af Kool Keith. Bedst huskes “Golden Era Hip Hop” showet fra 2004, hvor KRS-One, Rakim, Cypress Hill, Nice & Smooth, Tim Dog samt Ultramagnetic MC’s skulle have spillet i Vega. Eller, det skulle de bare slet ikke, haha, fordi det bare var et lineup Tim Dog havde grebet ud af den blå luft og prøvet at sælge til arrangører i Europa. Fyyy, slemme hund.

Kanye West i Ballerup Super Arena og Nas på Train var ligeledes episoder, hvor arrangørerne havde fået fat i en falsk booker.

7: “Hov, jeg er kommet til at tage en masse stoffer, så kan jeg jo slet ikke tage på turné”
Eminem. Parken. 2005.

6: “Hov, det var meget hårdere det der med at turnere end jeg troede”
Det var i al fald den officielle udmelding da Lil Wayne aflyste på Roskilde i 2009 pga udmattelse. Om Lille Vagn, der senere måtte en tur i brummen efter der blev fundet våben og narko på hans bus ikke bare led af aflysningsgrund nummer 7, er ikke til at sige.

5: “Hov, jeg har jo ikke noget pas?!”
God gammel fadæse, som rap-geniet Kool G Rap har begået af flere omgange. Også Thirstin Howl III måtte brænde Mic Reign i Århus (forløberen til Aarhus Took It) af med manglende pas.

4: “Hov, jeg er sponsoret af at et tobakfirma, så kan jeg jo ikke optræde!?”

Legendarisk aflysningsårsag fra en legendarisk rapper. Da KRS-One, der lider af flyskræk endelig skulle til Europa for at spille i slut90’erne opdager han, efter at have sejlet den lange vej til England, opdager til sin rædsel at turneen er sponsoret af et tobakfirma. Han spiller et enkelt gig i London og skynder sig hjem – med fly.

3: “Hov, jeg er pludselig blevet vildt populær, vi ses en anden gang!”
Dette syntes helt klart at være tilfældet sidste år, da Drake skulle spille på Roskilde. Han var et af de allersenest annoncerede navne, og da han blev nævnt var det nærmest i forbifarten. DJ Toobs aka Lille Tobias, der ved hvad der rykker af det nyeste, sygeste, profeterede allerede samme dag, at Drake ville aflyse, da det lå alt for tæt på udgivelsen af hans debutalbum i Amerika, hvorimod han slet ikke var blowet op i Danmark endnu. Som spået så gjort, Drake blev hjemme.

Eminem’s første danmarkskoncert som han aflyste i Vega i ’99 – pga halsbetændelse – lugtede temmelig meget af, at han pludselig havde fået mulighed for at optræde til EMA’s i Dublin samme weekend, og der fejlede stemmen pudsigt nok intet.

Også Too $hort, der kom med i et celebrity rapshow og Common og Mos Def, der kom med i forskellige film har popularitetsaflysningen på samvittigheden.

2: “Hov, vi kom op at slås med hinanden!”
Det er ubetinget den mest vedvarende vandrehistorie om Wu-Tang Clan’s aflysning af Roskilde-koncerten i ’97. Stor var sorgen da de ikke kom. (hvor stor? læs her). Jeg interviewede engang RZA om misseren og hans udlægning var denne:

“Nogle af medlemmerne udeblev fra bestemte shows, tog stoffer, og havde personlige problemer. Jeg blev nødt til at stoppe det hele. Jeg glemmer aldrig, da jeg stod på den tour bus, kaldte alle sammen og skreg: “That’s it, jeg stopper turneen og skrider væk fra jer. I forstår det ikke, vi er på toppen af verden og I gider ikke engang at tage jer sammen!””


1: “Hov, sagde du DANMARK?! Jeg troede du sagde DENVER!”
Nok den allermest episke aflysningsgrund kommer fra Fat Joe, der engang gennem Bobitto var booket til DM i Mix. Han troede dog Bobitto havde sagt han skulle spille i Denver og havde planlagt at køre sin (dengang) fede røv derned. Da han opdagede han skulle flyve droppede han det straks igen.

Ja, årsagerne er mange, og de fleste temmeligt spegede. Dog må man indrømme, at vi gennem tiden har set næsten alt der kan krybe og gå af amerikanske rappere, så hvis de udebliver i første omgang må man jo bare vente til flyskrækken fortager sig, filmkarrieren går i stå eller pengetanken svinder ind. Og det er jo ikke som, at rockmusikere aldrig aflyser, eller hvad?!

4 tanker om “AFLYST! hvordan kan det være rapkoncerter sjældent bliver til noget?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *